![]() |
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|
|||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|||||||
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Lapsille kesäisiä makkararuokia vain kohtuudella15.6.2006 Kesä kasvattaa monissa perheissä makkaran kulutusta, onhan se helppoa, nopeaa ja maistuvaa grilliruokaa. Niin makoisaa kuin kesäinen grillimakkara onkin, sen yletön syönti ei ole hyväksi kenellekään. Varsinkin lapsperheissä tulisi muistaa kohtuus makkararuokien käytössä. Makkara sisältää melko paljon lisäaineena käytettävää nitriittiä ja suolaa, joiden runsas saanti ei ole hyväksi pienille lapsille.
Nitriittiä käytetään lisäaineena makkaroissa, lihavalmisteissa ja -säilykkeissä, koska se estää tehokkaasti monien ruokamyrkytysbakteerien kasvua. Jopa kaksi kolmasosaa ravinnon nitriitistä saadaankin näistä elintarvikeryhmistä. Nitriitille on määritelty hyväksytty päivittäinen saantitaso, jolle voi periaatteessa altistua päivittäin koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. Lapsilla turvallisena pidetty saantitaso ylittyy suhteellisen helposti. 15 kiloa painava eli noin 3-vuotis lapsi voi syödä nitriitin suositusarvon ylittymättä korkeintaan yhden nakin päivässä. Toinen makkararuokien käyttöä lapsiperheissä rajoittava tekijä on niiden kohtalaisen suuri suolapitoisuus. Suolan ja nitriitin saannin vähentämiseksi makkararuokia olisikin hyvä tarjota pienille lapsille korkeintaan 1-2 kertaa viikossa. Markkinoilta löytyy myös vähäsuolaisia ja ilman nitriittiä valmistettuja ruokamakkaroita. (Finfood) ··········································································· Lisätietoja: Www: www.finfood.fi/uutiset Toimittaja: Krista Korpela-Kosonen « Takaisin edelliselle sivulle
|
![]() |
![]() |
|